My photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia
Menyediakan kelengkapan barangan Kekabu 100% Asli & Padat secara ONLINE dengan harga paling berpatutan!

HALLUUUUU!!

❤بِسْـــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم❤

JUMPER LADY GEGE DISINI PULAK YA! MEH! MEH! BACE KISAH NGARUT KITEE!!

COUNTING THE DAYS....

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Little JuNiORRR!!!

pregnancy calendar

Wednesday, July 14, 2010

WAD ISOLASI TINGKAT 8, 1ST CLASS ROOM.


VAKSIN H1N1

mesti kowang pening ape maksud wad kat atas.. its isolation.. wad isolasi.. lepas 5 hari intan ditempatkan di dalam satu bilik khas dalam ICU called wad isolasi, sekarang nie intan telah dipindahkan ke Wad Isolasi yang non ICU, tapi still under intensive care ditingkat 8, iaitu tingkat yang paling tinggi sekali di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang..

aku rasa bilik nie biasanya khas utk golongan VIP kot.. sbb mmg bilik nie 1st class.. mcm hotel.. cuma xde karpet la kan.. dlm bilik tu ada sinki sendiri, ada toilet n bilik mandi sendiri.. siap ada shower n heater tau! so hari tu aku tunggu intan kat hospital.. bermalam di hospital la.. 1st time dalam hidup aku bermalam di hospital... mmg pengalaman yg sangat2 berharga...

alkisahnya minggu tu, dah masuk minggu kedua aku dan family berulang alik ke hospital... dah jadi mcm rumah kedua kami.. sebelum ikmal masuk hospital, ditakdirkan kami sekeluarga dapat durian runtuh.. ayah dapat bonus kalau tak silap.. tapi xdela banyak kan.. tp akhirnya sape tau, upe2nye duit bonus tu untuk tanggung pembiayaan rawatan adik2 aku dan belanja umah sepanjang waktu yang tak menentu tu kan...

lepas habis waktu melawat tu, aku stay ngan intan kat bilik tu.. dahla jauh kebelakang sangat2 bilik tu.. nak kuar pun aku seram.. so aku stay jela.. pastu ada la attendant hospital nie hantar makan.. disebabkan kat wad tu mmg boleh kira bape org je yg duk situ, so makanan pun ada lebih... attendant tu bagi aku satu tray nasi ngan lauk2 sume... UISH! sedap lak tu! seyes! haha.. aku sempat ckp ngan intan, "ha aritu masa imal masuk hospital, ko yg duk habiskan nasi dia..tau2 ko kene makan nasi hospital sampai 5 hari" hahaha... pastu intan perli aku balik.. 'nie akak makan nasi hospital nie, silap2 dia lak masuk hospital kang.." haha.. tp seyes woo.. mmg sedap! ikan goreng ngan masak lemak so'on ngan petola.. ikan goreng dia betul2 rasa kunyit tu! sedap! garing sangat!

pastu malam tu kitowang lepak2 la sembang.. ptg tadi tu mak ayah datang bawak toto, laptop, bantal utk aku... sebelum mak ayah dtg tu, intan nak g toilet, aku papah la dia.. dia macam lembik kaki.. yela, bygkan 5 hari atas katil, langsung x turun katil, makan, minum, berak kencing sume nurse yang buat.. bila tibe2 kene berdiri tu, dia mcm lembik kaki dah! pastu lama2 baru dia dpt berdiri betul2... sibuk la dia berjalan keliling katil, tengok pemandangan kat luar tu "huyyy.. cantiknyaaaa!" aku tergelak je.. hahaha.. yela, 5 hari duk dlm bilik xnampak matahari sume.. juz dinding putih je.. so mcm batak sikit la dpt tengok matahari, pemandangan kat luar sume tu.. hihi..

sepanjang aku teman dia dr hari sabtu tu, byk dc kuar masuk check dia.. tp yang paling parah, start je latenite, hampir sejam sekali dc n nurse masuk check dia... sumpah aku cakap, aku fobia gila! memula check suhu badan dia.. pastu kasi makan ubat, pastu amik darah.. sejam lagi amik darah.. sejam lagi amik darah lagi.. tp masa pukul 5 pagi tu, sampai 5x dc amik darah kat tangan dia.. darah takmau keluar.. tp masa tu air botol dah dikeluarkan.. kesian gila aku tengok dia kene amik darah byk2 kali tu, sampai dc sendiri dah pucat lesi tau!


tangan kanan intan

sebelum amik darah yg 5x pukul 5pagi tu, nurse dtg masukkan ubat n antibiotik kat tangan dia.. masa tu menjerit2 dia.. dia ckp pedihhh sangat masa antibiotik tu masuk... aku mmg x sampai hati sangat2.... pastu kul 7 pagi dc datang lagi check dia n amik darah lagi utk kali terakhir.. dc kata kalo ok, dah bole balik harini.. kitowang pun cam happy la kan..

disebabkan malam td tido pun ayam2 je sbb doctor, nurse kuar masuk bilik, jadi kitowang pun sambung tido balik.. tup2 kul 9 pagi aku terjaga, sbb terkejut ada suara lelaki.. upenye dah ada 3 org doctor dari unit ICU yg rawat adik aku dr wad kecemasan sampai wad ICU n wad isolasi nie dtg check dia .. ntah bape lama dah dowang sampai pun aku xtau.. yg aku tau, aku ngan intan sama2 terkejut..

pastu dc cakap dia dah boleh balik tengah hari nie... apelagi terus call ayah la! padahal dr malam semalam kitowang dah tau intan dah boleh balik.. saje nak kenekan ayah.. hehe.. kitowang call ayah, (aku la call) buat mcm cemas sket..

"ayah! ayah! cepat datang hospital! doctor nak jumpe!" ayah aku yang time tu ngah tido tu, terkejut, seraya berkata (cewah! bahasa baku lak! haha) "eh! hah! hah! kenapa? kenapa??" :nie ha pasal intan nie! dc nak jumpe ayah!" "kenape? kenapa! ape dah jadi???!" "aku pun sambung ckp lagi.. "doctor cakap intan dah boleh balik!" time tu aku ngan intan dah terbelahak gelak! hahahaha.. ape reaksi ayah aku? dia senyap jap.... pastu terus dia cakap "ohh yeke! dah boleh balik??" aku sambung gelak.. aku ckp ayah nie kene tambah RAM la! hahaha... pastu ayah aku lak kenekan aku, suh balik naik teksi.. haha.. sengal sumenye! hehe..

so dlm pukul 10 tu nurse datang bilik, cabut 'paintball2 shooter' kat tangan intan tu.. menjerit2 intan sbb pas nurse cabut tu, mmg nurse pegang, n tekan tangan dia kuat giler2! sebab nurse ckp dia terpaksa tekan kuat, kalau tak nanti darah memancut kuar.. ya allah, sekali lagi aku fobia.. sampaikan aku tido kat umah sampai meracau2 sebab cukupla satu malam di hospital, cukup buat aku gerun pasal jarum!


tangan intan kiri kanan.. - paintball shooter

tp alhamdulillah... 2 may, intan dah balik umah dan semuanya selamat..... alhamdulillah.... :)


INTENSIVE CARE UNIT (I.C.U) episode 2

lepas je kitowang balik umah pas abis waktu melawat tu, malam tu mak aku still nangis lagi tak benti2.. wak2 aku call sabarkan mak.. Wan Su pun call jugak tenangkan mak.. bila mak da dengar ape wan su cakap, barula mak ok sikit... pastu esok pepagi nurse dr unit ICU call mak, suh dtg hospital cepat! aku pun dah dupdap! ape yang tak kene nie? ya allah, selamatkan anggota keluarga ku!

dlm sejam kemudian mak balik umah balik, sbb xdpt berlama2 kat sana, coz bukan waktu lawatan lagi.. mak ckp intan nangis2 meraung2 kat wad isolasi ICU tu.. dia dah pk yang bebukan.. pasal mati la, pasal nyawa dah x panjang la.. pastu mak ayah motivate dia sikit.. kasi semangat kat dia.. n alhamdulillah, dia dah tenang sikit...

intan ditahan berlarutan selama 5 hari di Wad Isolasi, ICU.. sepatutnya dia dah boleh dipindahkan di wad biasa, tapi tetibe pulak dia period... so dc tahan lagi untuk pantau sbb dc takut dia kene denggi berdarah.. sebelum nie, masa hari kedua dia kat ICU, hidung dia berdarah.. kitowang dah panic dah.. aku cepat2 cr nurse.. berlari nurse tu masuk bilik dia.. mmg dia dalam ICU, tp masa tu nurse tgh tgk patient lain yg dah nazak.. rupenye2 hidung dia luka je sbb dia genyeh2.. lega! lagi satu risau if dia kene Denggi Shock.. maksudnya, now virus tu dah ok, dah nampak mcm menyerah kalah, tapi takut virus tu tgh kumpul askar2 dia n terus serang badan intan! ha itu lagi bahaya dari denggi berdarah!

dalam waktu dia di ICU, ramai la sedara2, sepupu2 aku datang tengok dia.. termasuk jiran2 kat umah nie.. menangis dowang tengok keadaan intan yg mmg lemah sangat2, dengan mesin macam2, n dengan wayar yang cukup berselirat!

kami yang nak p tengok dia sume diwajibkan pakai facemask.. sbb selain dia kene denggi, dia jugak disuspek H1N1.. sampel darah tu dihantar ke Hosp Sungai Buloh, krn kat sana je ada teknologi utk check sample darah tu..

TO BE CONTINUE.....

Tuesday, July 13, 2010

INTENSIVE CARE UNIT (I.C.U) episode 1

ha... alkisahnya... lepas je Ikmal kuar hospital setelah 3 hari bermalam di sana, ditakdirkan Intan lak demam.. badan dia sakit2.. sejuk sangat2 katanya.. aku pun dah risau.. aku dah suspek dia nie mesti kene denggi... siap aku urut2 dia, dia cakap badan dia sakit2.. lenguh sangat2... aku suh gak mak ayah bawak gie hospital malam tu jugak...

sekali lagi mak aku bermalam di hospital malam tu utk malam ke-4 di wad kecemasan... dc sahkan intan kene denggi.. tahap agak bahaya... kalau dulu platlet darah aku 124/150, intan punya platlet darah 80-90/150.. bila2 masa boleh dapat denggi berdarah... ya allah.. aku dah risau dah... malam tu tinggal aku ngan ikmal je kat umah.. arin lak keje, balik kul 1 pagi.. aku dah risau.. mcm mana aku nak p amik arin.. xkan nak tinggalkan ikmal... jauh nak g tempat keje arin tu.. plus malam2 lak tu.. dia lak baru je bape jam kuar hospital... malam tu aku ngadu sume ngan best fren aku - Wahida Zakaria.. dia teman aku YM sampai pagi.. aku ckp aku nak p amik adik aku balik keje, sbb ayah aku kat hospital lagi.. aku dah mati akal, xtau nak buat camne dah.. sampai jalan terakhir yang aku pk, aku on webcam, aku suh waida tengok2 kan ikmal thru webcam.. kalo ada ape2 cepat2 call aku.. itu je jalan yang aku terfikir..

last2 tu dia setuju.. n aku pun da nak bersiap amik arin kat area sri muda sana... dan2 tu ayah aku call, dia cakap xpela, dia balik sekejap amik arin.. sebab takut gak tinggalkan imal sowang2... aku nak ketuk umah jiran pun aku seram... sbb dah pukul 1 pagi time tu.. so ayah gie amik arin, sekali terus balik.. masa tu arin xtau ayah ada beli sate sebelum hantar intan pegi hospital.. so dia beli lagi.. dah bertekak lak pasal sate.. haha.. kelakar pun ada..

..........................................................................................................................................................................

dalam pukul 4/5pagi, ayah kejut aku balik.. dia suh aku tido ngan ikmal.. padahal time tu aku x tido lagi.. still tengah chat ngan wahida... chat ape? meluahkan perasaan bimbang kat dia.. yela, lepas sowang, sowang lagi adik aku masuk hospital... dia je ada ngan aku time susah senang, tanya khabar family aku walaupun dia x penah jumpe family aku... appreciate sangat! LOVE U WAIDA!

berbalik pada tadi, ayah aku kejut aku suh tido ngan imal.. ayah cakap intan kene denggi n suspek H1N1! Allahuakbar! aku dah nak terburai air mata! dugaan ape yang Kau sedang beri nie ya Allah?? lepas ikmal, intan pulak! ayah aku bergegas ke hospital balik dengan sweater n kain utk bagi mak aku yang kesejukan kat wad kecemasan sana.. padahal baru 2 jam je dia sampai umah... masa tu aku mmg dapat tengok dengan jelas keletihan kat muka ayah n mak, but especially ayah la.. sbb dia yang ulang alik ke hospital.. aku lak adik beradik tak reti nak drive.. so dia la ulang alik amik kitowang, hantar kitowang n ulang alik kalo nak amik ape2... sebak sangat aku time tu.. masa tu ayah cakap intan kene masuk air, sbb platlet darah dia rendah sangat2... setakat pukul 4/5pagi tu, dah lebih 10 botol air masuk kat badan dia...

esok paginya pukul 830am ayah aku call suh siap2 nak gie hospital.. aku pun kejut imal n siapkan dia sekali... kul 9am ayah sampai umah, kitowang terus gerak.. kesian kat ayah.. x rehat langsung.. pastu ayah kata intan kene masuk ICU! allahuakbar... risaunya hati akuuu.......

dah sampai sana, aku masuk wad G kecemasan tu, aku tengok intan dah lemah sangat2.. mak cakap dia da masuk berpuluh botol air dah n masuk satu pain darah..... aku mcm terkejut! ya allah! dah sampai masuk darah! aku dah nangis dah time tu! kesian kat Ikmal, dia langsung x dapat nak tengok kak chik dia sbb dia bawah umur... xleh masuk wad kecemasan tu.. masa nak tolak intan naik ICU, ayah aku call, tanya imal nak tengok cik x? aku ckp dia tengah makan... berselera dia makan pagi tu.. pagi2 dah makan berat2... tp syukurlah dia nak makan kan lepas kuar hospital semalamnya tu...

bila dah selesai makan, aku bawak ikmal naik wad icu.. masa tu aku tengok mak dah nangis2.. aku pun sekali nangis... risau sangat... pastu Wan Su call.. dia ketua jururawat Hospital Kuala Terengganu.. dia nasihatkan mak, sabar, jangan pk bukan2.. ICU bukan tempat org kritikal nak mati.. tapi dia akan jaga 24 jam keutamaan ngan sowang pesakit.. sbb intan dah xleh nak uruskan diri sendiri... dia sampai terberak2 terkencing2 masa kat wad kecemasan...

masa tu aku ngan mak ayah sume xleh masuk langsung dlm ICU... sbb bukan waktu melawat.. so kami pun tunggu kat Bilik Menunggu Waris... aku, ayah, imal n mak sume tertido dalam bilik tu.. bila dah pukul 12, mak masuk dulu ICU.. kemudian ayah,, kemudian aku...

menangis aku masuk2 dalam ICU tu... katil intan betul2 kat position arwah abah masa abah kat ICU dulu sebulan lebih... teringat sangat2 kat arwah abah time tu.. tp aku gagahkan diri aku g kat katil intan.. intan mcm sedar tak sedar.. nurse banyak kali pesan jangan kasi intan tido.. sbb nnt dc ingat intan tak sedarkan diri... penuh wayar2 aku tengok dia.. kesian sangat... sampai dah berpampers2... time tu aku suap dia makan.. nasi putih ngan ayam goreng.. walaupun x byk dia makan, bape suap je, tapi jadilah utk dia alas perut...

kemudian kitowang sume balik umah sbb mmg xleh tengok dia langsung kalau bukan waktu melawat.. even mak ayah sendiri xleh masuk.... so petang tu kitowang datang lagi tengok intan... dia dah dipindahkan dalam bilik Isolasi dalam ICU tu.. bilik belakang sekali... yang tu mmg super duper intensive care... aku kesian sangat tengok dia... kalo td nampak wayar2 tu kat badan dia, kalini lagi banyak wayar kat satu badan dia.. seganda dari tadi... sedih aku...

pastu masa kitowang nak balik tu, dalam keta, aku, arin, mak, ayah sume menangis dalam keta mengenangkan intan kene tinggal sorang2 kat ICU... xde org teman.......... sedih sangat2 time tu bila semua menangis.....

H1N1 & DENGGI - adik-adik masuk Hospital!

Dah lama rasanya aku tak update entry baru… since adik2 aku masuk hospital sebab Denggi n H1N1 la kan.. okeyh2.. ape kate kalini aku cerita ttg peristiwa tu dulu.. peristiwa yang amat2 bersejarah dalam family aku… kalo entry2 aku berterabur sowie la eik..

24 APRIL 2010 – JUMAAT, 12.00AM

Aku dalam bilik time tu.. yelah dah masa utk tido kan.. kebiasaannya ayah aku ngan adik aku duk lepak lagi tengok tv… n tetibe aku terdengar kecoh2 kat ruang tamu… aku buat tak tau jela… sbb biasanya mmg dowang suka bergurau senda time tengok tv malam2.. so aku pun xdela jenguk kat ruang tamu… tetibe dalam 20 minit camtu ada SMS masuk.. adik pompuan aku ckp mak ayah otw g hospital.. bawak Ikmal!

Aku terkejut sangat… aku terus p bilik dia.. tengok dia ngah nangis2.. aku Tanya ape dah jadi?? Dia ckp imal sawan… dia mmg demam.. tp tadi mata dia dah naik atas.. biru sangat2 dahi dia… tu yang tadi kecoh2 tu.. mak ayah aku jirus ngan air.. pastu terus bawak gie hospital.. aku dah risau… aku xdela call ayah aku, sbb aku tau time tu mesti dowang tengah sibuk2 nak uruskan ngan hospital.. aku pun berjaga la satu malam tu.. pastu ayah aku call suh bukak pintu kul 3 pagi.. Ikmal kene tahan wad.. aku dah x sedap hati.. Dc ckp dia Denggi n kemungkinan suspek H1N1.. dupdap2 jantung aku!

Esok tu kitowang p tengok dia… mak aku balik kejap sbb dia pakai kain batik je, yelah, kelam kabut kan malam tadi… aku ngan intan lepak tunggu Ikmal kat wad.. pastu dc dtg utk check up setiap katil ke katil… sampai la dc datang katil ikmal…

Dc : Hi! Good morning! How r u today Mohamad Ikmal?

Ikmal : baik..

Dc : so, mana parents u all?

Me : oh dowang balik sekejap.. kejap lagi dowang datang balik..

Dc : so sape yang tau cerita?

Me : I n my sister tau cerita…

Dc : ok, bole cerita sikit macam mana masa dia demam tu?

Aku ngan intan pun cerita la macam mana jadi sume tu… blablabla pastu aku tanya dc..

Me : benda nie biasa jadi ke dc?

Dc : oh ini luar biasa.. sbb kalau demam biasa, takkan jadi sawan..

Me : bukan ape dc, coz dulu I kene mcm nie masa I kecik.. tapi adik2 lain x ikut.. yang bongsu nie je mengikut..

Dc : oh u eldest?? Dulu u mcm nie?

Me : yup dc.. my parents cakap I sawan mcm nie sampai umur 8 tahun..

Time tu terus dc macam cakap2 apentah ngan nurse2 dia.. agaknya suh tukar ubat n bgtau dowang ape yg kene tulis dalam laporan kut..

Dc : oh.. now ikmal pun 8 tahun kan? Kalau mcm nie, nie mybe menurun daripada u.. sbb u cakap u penah kene mcm nie until 8 tahun.. I takut jadi keturunan nanti.. mcm nie la dik, sekarang nie, I Cuma kasi dia ubat demam biasa, n I akan pindahkan dia ke wad kuarantin H1N1.. sbb I suspek ikmal kene H1N1.. tapi kita tengok la dulu keadaan dia mcm mana these few days… kalau ok, mybe next 3 days dia boleh balik.. kalau tak, kene tahan 10 hari .. or might be kene datang ulang alik hospital for 10 days..

Me : 10 hari? Oh okeh…

Dc : ya.. tapi nnt we check dulu tengok dia mcm mana.. currently I takkan bagi dia ape2 ubat sawan.. coz I tengok last report, dia kene sawan masa umur dia 5 tahun.. betul kan?

Me : betul dc.. masa tu kene tahan wad jugak 2/3 hari..

Dc : I see.. ok, now I x bagi ape2 ubat sawan.. kita tengok macam mana.. kalau lepas nie bila2 la dah lepas kuar hospital, kalau dia demam n still sawan tu datang balik, baru I akan kasi ubat sawan kat dia.. n kalau sawan tu datang balik, chances dia nak kene sawan lagi, adalah sangat tinggi n maybe leh consider as sakit keturunan. U clear kan?

Me : ya ya.. I faham…

Dc : ok, kalau mcm tu, nanti kejap lagi dia akan dipindahkan ke wad kuarantin kat belakang sana.. so Ikmal, makan ubat tau! Jangan malas2,, nak balik rumah kan?

Ikmal : aah.. nak balik.. (sambil sengih2)

Pastu dalam 10-15 minit tu mak ayah aku sampai… aku pun cerita sume tu.. mak aku terkejut bila ckp kene tahan 10 hari tu.. aku cakap la, tu kalau betul dia kene H1N1.. doa2la takde kan… petang tu, Along ngan Alin (cousin) aku datang.. dowang duk borak2 la ngan imal.. tp ada part kelakar bila tibe2 ada budak india jual kerepek2 maruku, dahla cakap laju.. jalan pun laju.. so adik aku Arin terdengar cam dia cakap “hah? Asam laksa?” dia tengok kat bakul budak tu, mana ada asam laksa! Aku ngan along punya la tergelak.. haha.. pastu Nampak je budak india tu lagi, kitowang dah tak berbunyik dah gelak! Haha..

Intan lak tgh sibuk makan nasi hospital ikmal punya… habis licin lak tu, sbb imal xnak makan… hehe.. pastu aku gurau2 la ckp, “huish berselera makan nasi hospital!” hahaha..

Malam tu cam biasa mak yang teman imal sepanjang masa sbb yelah budak2 kan.. mana nak ngan kitowang.. nak ngan mak je… pastu dalam pukul 4 pagi mcm tu, ayah kejut aku, ayah cakap nak gie hospital.. aku terkejut! Aku pun xtanya banyak, aku iyekan jela.. aku kunci sume pintu sume.. esok tu kami adik beradik sume g hospital balik.. mak aku ckp kul 4 pagi tu badan Ikmal panas sangat macam terbakar .. pastu dc terus angkat dia, mandikan dia ngan air sejuk, sbb badan dia panas sangat2!

Dc kasi ubat antibiotic kat dia yang kuat punya.. mmg ada tulis mcm maksud strong drug… n ada slip yang mak aku kene pegang.. slip ubat tu.. sbb ubat tu, ubat kawalan.. aku tengok la medical report dia kat katil.. suhu badan ikmal malam tadi tu, 40.C! patutlah panas sangat! Pastu dia kene tahan sampai hari isnin… pagi isnin tu kul 10 dia dah balik umah dah.. Alhamdulillah….

TO BE CONTINUE……

Thursday, July 1, 2010